چگونه بفهمیم که دچار سوءظن/بدبینی هستیم یا نه؟
جواب این سوال بسیار ساده است.
همینکه ما به دیگران و رفتارشان خوشبین نیستیم ونسبت آنها حسن ظن نداریم، یعنی دچار سوءظن هستیم.
البته! سوءظن تا زمانی که دل را سیاه نکند و ذهن را مشغول نسازد، در واقع سوءظن نیست.
سوءظن یک احساس بد و یک بیماری ذهنی است که پس از تسلط بر افکار موجب تغییر رفتار میشود.
بیماری سوءظن یک احساس منزوی کننده است. چرا که فرد را نسبت به همه بدبین کرده و موجب سلب اعتماد به دیگران میشود.
از آنجا که انسان بدبین دیگر انسانها را پر از نقص و ایراد و سراسر مضر میداند، توانایی و شجاعت برقراری ارتباط با دیگران را ندارد.
یکی از دلایل اصلی شکاک بودن میتوانند نتیجه خود کم بینی باشد.
سوءظن از کجا نشأت میگیرد
فرض کنید یک شخص هميشه خودش را (آگاهانه یا غیر آگاهانه) دچار نقص و کمبود میداند! بنابراین پذیرفته که ضعیف و آسیب پذیر است.
از نظر چنین شخصی هر لحظه این احتمال وجود دارد که از سوی دیگران در معرض آسیب، یا مورد توطئه قرار بگیرد.
شکاکها چطور فکر میکنند؟
طرز تفکری آزار دهنده در افراد شکاک وجود دارد که مدام آنها را مورد حمله قرار میدهد.این تفکر به این صورت است که آنها دیگران را در حال نقشه کشیدن برای نابودی خود میدانند. آنها گمان میکنند که دیگران قصد ویران کردن زندگی شان را دارند.
شکاک ها آدمهای دیگر را وقتی که به آنها نزدیک میشوند به شکل دشمنی میبینند. دشمنی که خنجر را برای از پشت فرو کردن تیز کرده.
در کل همه روابط برای آنها به منزله یک تهدید به شمار میرود. آنها اغلب در روابط خود دور و سرد هستند و از رها بودن و صمیمیت تا حد امکان پرهیز میکنند.
تاثیرات سوءظن بر اطرافیان
معمولا ضربه ای که فرد شکاک به روحیه و روان افراد خانواده وارد میآورد، از جدی ترین ضربات روحی است که صدمه ناشی از جبران ناپذیر خواهد بود.
شخص بداندیش همواره به دو نفر ضربه شدید وارد میکند، خودش و شریک زندگی اش سپس افراد دیگر خانواده.
اگر شریک زندگی شما بدبین و شکاک است، به احتمال زیاد شما دائما در حال عذاب کشیدن از وجود چنین فردی در زندگیتان هستید. همینطور اگر شما دچار بیماری سوءظن هستید، اطرافیانتان در حال تجربه یک زندگی ملال آور هستند.
بدبینی و تخریب روابط
فرد بدبین و بیاعتماد تنها یک راه چاره برای در امان ماندن پیش روی خود میبیند و آن راه چیزی نیست جز منزوی شدن و دوری کردن از اجتماع.
در مورد انزواطلبی و منزوی شدن این مطلب را بخوانید:
در هر حال روابط یک فرد بدبین هیچگاه از حالت سطحی فراتر نرفته و هرگز خوب و پایدار نخواهد بود.
بدبين ها روابط و معاشرتهاشان همیشه در همان شکل اولیه خود باقی خواهد ماند یا هميشه توامان با احتیاط و ظاهرسازی پیش خواهد رفت.
آنها به هیچ چیز و هیچ کس اعتماد ندارند
فکر میکنند تمام دنیا برای گول زدن آنها نقشه کشیده اند.
بدبینی یک ویژگی اخلاقی است که موجب تضعیف ارتباطات شده و زمینه مشکلات روانی را فراهم میسازد.
اغلب روانشناسان معتقدند هیچکس بدبین به دنیا نيامده. اما آنها بر این باورند. این بیماری از سنین میانسالی شروع به قوی شدن کرده و تا پایان عمر دست از سر فرد مبتلا بر نمیدارد.
روانشناسان درمان ابن بیماری را کار دشواری میدانند چراکه آدم بدبین با هیچکی روراست نیست حتی با پزشک خود.
علائم کلی افراد بدبین
بدبینی یعنی تمایل داشتن به فکر های منفی. به افکار منفی فکر کردن. همیشه نیمه خالی لیوان را دیدن.
فرد بدبین همیشه به قسمت تاریک ماجرا نگاه میکند. او اغلب منتظر بدترین اتفاقها ست. آنها خودشان را هیچکاری و دسخوش بازی روزگار میدانند.
افراد بدبین اغلب به طور بیمارگونه ای نسبت به دیگران حسادت میورزند و فکر می کنند دیگران در مورد آنها اطلاعاتی به دست می آورند تا از آن اطلاعات بر ضد آنها استفاده کنند.
آنها اطلاعات غیر مهم و معمولی خود مانند شماره تلفن، نام، سن یا چیزهایی از این قبیل را به سختی در اختیار دیگران قرار میدهند. بعضا بعد از اینکه با دیگران بدون پرده پوشی صحبت میکنند دچار استرس میشوند.
آنها فکر میکنند همه فروشندهها سرشان را کلاه خواهند گذاشت، لباسهای جدیدشان پاره یا کثیف خواهد شد. همیشه منتظر خنجری که دوستشان از پشت به آنها میزند هستند همه جای شهر را در همه ساعات شبانه روز نا امن میدانند. و انواع داروها را برای استقبال از بیماری در خانه نگهداری میکنند.
بدبینی در اثر تجارب تلخ و تغییر نگرش به زندگی بوجود آمده بدبینی گاهی از تجربیات تلخ فرد نشأت میگیرد و گاهی از مشاهده تجربیات دیگران بنابراین توجه به اخبار و رویدادهای منفی و حوادث میتواند تاثیرات بسیار مخربی در ذهن و روح افراد در جهت پیشروی به سمت بدبین شدن داشته باشد.
در حد توان پاسخگوی سوالات هستم.
شاید این مطالب را بپسندید:
پنهانکاری یا حریم شخصی؟|نواقص اخلاقی | حسین سید زاده
[…] مرتبط با سوءظن را اینجا […]
[…] دشمن و بدخواه میدانیم و همیشه در ذهن خود نسبت به دیگران بدبین هستیم! حال آنکه در واقعیت چنین […]
[…] ۳۸٫ بدبینی […]
[…] […]
[…] […]